Er te mirakelmidlet mod influenza?
I vintersæsonerne møder vi ofte kunder der gerne vil vide hvilke teer Guldkop anbefaler til bekæmpelse af forkølelse og influenza. Med udbruddet af COVID-19 er nysgerrigheden omkring emnet kun blevet større, hvorfor vi har fået endnu flere henvendelser med dette spørgsmål. Denne nysgerrighed er på ingen måder uberettiget. Teer har i århundreder været forbundet med naturmedicin og en vidunderdrik der kan helbrede alt fra influenza til kræft. Disse forventninger har derfor også været grundlaget for utallige forskningsprojekter omkring teens kemi og indflydelse på menneskekroppen.
Med udgangspunkt i flere videnskabelige artikler, som Guldkop teamet har gennemlæst, har vi forsøgt at viderebringe de vigtigste konklusioner for at belyse emnet.
De to vigtigste elementer i teer
De teer der er interessante i denne sammenhæng er teer der stammer fra planten Camellia Sinensis, hvilket omfatter bl.a. hvide, grønne og sorte teer. Forskellen mellem disse typer er i grove træk den måde man forarbejder tebladene på. Uanset hvilken type der er tale om, så indeholder alle disse typer af teer to helt særlige elementer, der er grundlaget for opmærksomheden omkring teernes positive helbredseffekter. Disse vigtige elementer er Polyfenolen (EGCG) og aminosyre (L-Theanin).
Polyfenolen, EGCG
Som mange frugter og grøntsager indeholder teer en stor mængde af polyfenoler som er en gruppe af antioxidanter. I teer er der en særlig række af polyfenoler, hvor den mest kendte er epigallokatekin-3-gallat (EGCG). EGCG har især fået meget opmærksomhed da den ofte sættes i relation med bekæmpelse af diverse kræftformer [1].
Udover interessen for EGCG i kræftforskning har denne polyfenol også været meget interessant i forbindelse med styrkelse af immunforsvaret.
Blandt nogle af de mange forskningsprojekter har man kunne finde sammenhænge der har antydet at EGCG kan have en positiv virkning i de dele af immunsystemet, der er i stand til genkende celler der er inficeret med virus [2].
Lignende resultater er også fundet i andre forskningsprojekt hvor man bl.a. har kunne antyde en øget aktivitet af immunsystemet [3].
Aminosyreren L-Theanin
Det andet gavnlige stof er aminosyreren L-Theanin der er meget unikt for teer og som særligt sættes i forbindelse med styrkelse af immunforsvaret og bekæmpelse af forskellige sygdomme som f.eks. Influenza. Ifølge en forskningsartikel er der fundet en sammenhæng mellem L- Theanin og styrkelsen af kroppen første forsvarslinje mod fremmede mikroorganismer såsom virusser og bakterier [4].
Hvilke teer indeholder mest EGCG og L-Theanin?
Der er flere ting der kan afgøre hvilke teer der indeholder mest EGCG og L-Theanin. Det er dog især tidspunktet for høsten der er afgørende. De teer der indeholder mest polyfenoler og aminosyrer er nemlig typisk yngre teblade der er forarbejdet mindst muligt, såsom hvide teer som Pai Mu Tan. Hvide teer består hovedsageligt af topskud som tørres hurtigt efter plukning. Andre alternativer er First Flush teer der høstes først på året, og som blomstrer med fuld kraft efter at have været i ’dvale’ hele vinteren og pga. deres høje indhold af aminosyrer vil disse teer også typisk smage lidt bitre [5].
En anden kilde med større indhold af disse næringsstoffer er matcha produkter [6]. Disse teer dyrkes nemlig i skygge, hvilket øger bladenes niveau af Polyfenolen og L-Theanin. Derudover består en brygget matcha te også af pulveriseret teblade og derfor indtager man praktisk tebladene.
Guldkops konklusion og anbefaling
Årsagen til de utallige forskningsprojekter i teernes helbredseffekter skyldes bl.a. vanskeligheden i at genskabe entydige resultater. Dette skyldes helt lavpraktisk de mange parametre som er svære at kontrollere, såsom teens oprindelse, klima for høst, metode for høst og ikke mindst byggeteknik. Resultaterne er derfor typisk indikationer og Guldkop anbefaler at de betragtes med en sund skeptisk.
I tilfælde af influenza og forkølelse kan det for mange føles lindrende at drikke te. Dette er relateret til kroppens ønske om at holdes varm i forbindelse med bekæmpelse af infektioner. Når man drikker varm te hjælper man kroppen med dette ved især at holde slimhinderne varme. Det kan derfor forkorte tiden med forkølelse en smule [7]. Til dette formål vil te typen dog ikke være relevant så længe den drikkes varm. Ønsker man noget uden koffein og afslappende vil vi anbefale en urte-te med urter som kamille og salvie der er kendt for deres afslappende og infektionsbekæmpende effekt [8].
Afslutningsvis anbefaler vi i Guldkop at teen betragtes som et godt supplement til en varieret kost og som endnu en kilde til gode næringsstoffer. Er man ramt af sygdom såsom influenza og forkølelse, er der generelt intet der peger på at ekstra indtag af te eller andre mineraler og vitaminer vil booste dit immunforsvar eller vil ændre sygdomsforløbet. Når skaden er sket, skal man holde kroppen i ro og lade den hvile sig så ens immunforsvar kan gøre sit arbejde. Men der er ingenting i vejen for at få støtte af en god varm kop te, der kan have lindrende effekt mod forkølelsen og samtidig skabe en hyggelig stemning.
Kilder:
[3] Protective effect of catechin on humoral and cell mediated immunity in rat model
[4] L-theanine intervention enhances human gammadeltaT lymphocyte function
[5] Polyphenol Content: Not All Teas are Created Equal
[6] Determination of catechins in matcha green tea by micellar electrokinetic chromatography.
[7] Hvad hjælper mod forkølelse?
[8] Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future